John mag dan 70 zijn, maar laat zich daardoor niet weerhouden. Zijn leeftijd is voor hem geen reden om de hele dag tv te kijken vanuit zijn luie zetel. Hij is graag in zijn tuin aan het werk en is de hele dag door in beweging. Ook afgelopen zomer was dat zo. “Ik liep naar het tuinhuisje om de betonmixer te halen die ik nog van mijn vader heb geërfd, en voor ik het wist werd ik wakker op de grond. Ik was helemaal versuft en gedesoriënteerd.”

Gedeeltelijk blind

John bleek een beroerte te hebben gehad. De periode die erop volgde, was heel zwaar voor hem. Hij moest keer op keer naar het ziekenhuis voor onderzoeken en controles, en moest verschillende geneesmiddelen gaan gebruiken. “Ik ben altijd actief en fit geweest”, vertelt hij, “en na mijn dertigste verjaardag begon ik heel fanatiek te sporten. Ik kon een kilometer hardlopen in net iets meer dan 5 minuten.” Nu is John als gevolg van zijn beroerte gedeeltelijk blind aan zijn rechteroog. Toch weerhoudt dat hem niet om actief bezig te zijn in de buitenlucht.

Niet bang voor noodsituaties 

Sinds zijn beroerte gebruikt John bloedverdunners. Voor de medicatie die hij neemt is ook een middel beschikbaar dat het bloedverdunnende effect kan neutraliseren. “Dat vind ik een geruststellende gedachte. Omdat ik veel buiten en in de tuin aan het werk ben, loop ik namelijk gemakkelijk snijwondjes op.” Als John zich snijdt, kan hij naar het ziekenhuis gaan om de bloedverdunnende werking van zijn antistollingsmiddel te laten stoppen. “Gelukkig heb ik nog nooit een ernstige snijwond opgelopen.”

Weet u wanneer u medische hulp moet vragen voor iemand die een bloedverdunner neemt?

Download de vragenlijst

Een beroerte helpen voorkomen

John vindt het belangrijk dat mensen met voorkamerfibrillatie bloedverdunners gebruiken. “Geloof me, je wilt er echt alles aan doen om een beroerte te voorkomen. Je wilt echt niet gedeeltelijk blind worden of nog iets ergers krijgen! Ik wou dat ik eerder met bloedverdunners begonnen was.”

Herkent u zichzelf in dit verhaal of heeft u vragen over voorkamerfibrillatie? Neem dan contact op met uw arts.

Lees meer over patiënten getuigenissen