Klaas had al op zijn veertigste last van hartproblemen. „Af en toe voelde ik dat mijn hartslag veranderde. Die werd dan ineens onregelmatig. Meestal duurde dat maar een paar uur, dus daarom maakte ik me niet direct zorgen. Het was vooral een ongemakkelijk gevoel, en ook vermoeiend. Ik kon precies voelen wanneer het begon en ophield, maar ik wilde niet dat het mijn leven overnam.”

Het beslissende moment

Klaas begon zich zorgen te maken toen de klachten steeds erger werden; de voorkamerfibrillatie kwam steeds vaker voor en hield ook steeds langer aan. „Ik was ongeveer vijftig toen ik besloot met mijn klachten naar de huisarts te gaan. Ik kan me niet herinneren wat hij zei, maar in ieder geval heb ik er toen niets aan laten doen.” Tot 10 jaar geleden.

„Op een dag wilde ik mijn vrouw vertellen over de nieuwe auto van de buren, maar ik kon amper praten. Ze zag meteen dat er iets aan de hand was en belde een ziekenwagen. Toen die aankwam, waren de klachten alweer verdwenen, maar ik ben wel naar het ziekenhuis gegaan. In het ziekenhuis zei de arts dat ik een TIA (tijdelijke symptomen door zuurstoftekort) had gehad als gevolg van de voorkamerfibrillatie.” Voorkamerfibrillatie kan leiden tot een bloedprop in het hart, wat de oorzaak van een TIA (tijdelijke symptomen door zuurstoftekort) of zelfs een beroerte kan zijn.

De cardioloog die Klaas in het ziekenhuis hielp, schreef een antistollingsmiddel en een bloeddrukverlagend middel voor. „Ik neem die nu elke dag in. Ze houden mijn bloeddruk onder controle en verkleinen de kans dat ik een TIA of beroerte krijg.”

Weet u wanneer u medische hulp moet vragen voor iemand die een bloedverdunner neemt?

Download de vragenlijst

Drie keer per week naar de sportschool

Klaas laat de voorkamerfibrillatie zijn leven niet overnemen. Hij let wel extra goed op zijn gezondheid. „Tot voor kort ging ik twee keer per week hardlopen en deed ik zelfs mee aan marathons. Lichaamsbeweging is goed voor je, vooral als je last hebt van voorkamerfibrillatie. Nu ga ik zeker drie keer per week naar de sportschool. Dat is vaker dan ik vroeger deed.” Klaas is ook minder alcohol gaan drinken: „Ik merk dat mijn hart al onrustig wordt als ik meer dan twee glazen wijn per dag drink.”

Wat er was gebeurd als Klaas niets tegen zijn vrouw had gezegd

Klaas vindt het een enge gedachte dat je een TIA of zelfs een beroerte kan krijgen zonder dat je dat zelf weet. „Als ik niets tegen mijn vrouw had gezegd, had ik het waarschijnlijk niet geweten. En dan zou ik waarschijnlijk nog veel langer hebben rondgelopen met mijn klachten.”

Herkent u uzelf in dit verhaal of heeft u nog vragen over voorkamerfibrillatie? Raadpleeg dan uw arts.

Lees meer over patiënten getuigenissen