Toen Ido een jaar of tien geleden op vakantie was in Zwitserland, kreeg hij last van een bonkend gevoel in de borst. “Het was een warme dag en ik had gegolfd. Die nacht werd ik plotseling wakker met een onregelmatige hartslag en een drukkend gevoel.”

Niet nodig om de vakantie af te breken

Omdat Ido een gepensioneerde huisarts is, kon hij zelf de diagnose ‘ voorkamerfibrillatie ‘ stellen. “Voor de zekerheid ben ik nog wel naar een Zwitserse huisarts gegaan. Die heeft toen een hartfilmpje gemaakt en medicatie voorgeschreven om mijn hartslag wat te normaliseren. De arts verzekerde me dat het niet nodig was om mijn vakantie af te breken.” Later kreeg Ido een tweede voorval. Weer tijdens het golfen, maar deze keer was hij niet in het buitenland. “Na die tweede voorval ben ik naar een cardioloog gegaan, en die heeft een bloedverdunner voorgeschreven om de kans op het ontstaan van bloedklonters te verkleinen.”

Verschillende behandelmogelijkheden

In het begin had Ido zo’n twee of drie voorvallen van voorkamerfibrillatie per jaar. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor voorkamerfibrillatie. “Ik vind het belangrijk dat een arts me informeert over de beschikbare mogelijkheden en me betrekt bij de keuzes rondom mijn behandeling. Omdat ik huisarts ben geweest, weet ik natuurlijk al meer over de aandoening en weet ik ook welke vragen ik mijn arts moet stellen. Maar andere patiënten kunnen er veel baat bij hebben om zich op het gesprek met hun arts voor te bereiden.”

Weet u wat u moet vragen aan uw arts?

Download de vragenlijst

Helemaal geen alcohol meer

Bij elk voorval kreeg Ido een infuus waarmee zijn hartritme genormaliseerd werd. Nadat hij voor de vierde keer een voorval had gekregen, vroeg zijn cardioloog hem of hij soms alcoholhoudende dranken dronk. “Ik vertelde mijn cardioloog dat ik soms een drankje nam na het golfen. Dat bleek voorvallen te kunnen uitlokken! Dus sindsdien drink ik helemaal geen alcohol meer.” Sinds die beslissing zijn Ido’s klachten afgenomen.

De laatste tijd doet Ido het rustig aan. “Ik ben niet alleen gestopt met het drinken van alcohol, maar probeer ook wat meer rust te nemen. Ook wandel ik nu minder.” Op de golfbaan gebruikt hij nu een golfkarretje om van hole naar hole te gaan. “Door deze aanpassingen gaat het nu veel beter met me. Ik voel me weer goed!”

Herkent u zichzelf in dit verhaal of heeft u nog vragen over voorkamerfibrillatie? Neem dan contact op met uw arts.

‘Zou je het niet wat rustiger aan doen, papa?’

Frits, de zoon van Ido, maakt zich regelmatig zorgen om zijn vader. Vooral als hij zijn dagen vol heeft gepland. Hij is altijd druk in de weer. ‘Ik vraag hem regelmatig: ‘Zou je het niet wat rustiger aan doen, papa?’’ Zijn vader slikt bloedverdunners en dat geeft een verhoogde kans op bloedingen. Wat als hij zich stoot of valt? Een ongeluk in huis is niet ver weg. ‘Gelukkig heeft mijn moeder geneeskunde gestudeerd en weet ze precies wat ze moet doen in een noodsituatie.’

Weet jij hoe je je kunt voorbereiden op een noodsituatie?

Raadpleeg deze checklist

Lees meer over patiënten getuigenissen